erfgoedobject

Burgerhuis Hoger op

bouwkundig element
ID
89511
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89511

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Bel-etagewoning, gebouwd in 1947 voor Follens - De Vlaminck. Kort daarna wordt de aanpalende woning met garage gebouwd (nummer 288).
Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, opgetrokken in rode baksteenbouw onder schilddak in zwarte mechanische pannen (nok parallel met straat). Nieuwe lijstgoot. Portiek gevormd door inspringende geveldelen van de begane grond, waarnaast aan de rechterzijde een erker of bow-window met glas in lood, op breuksteenplint waarin lage getraliede keldervenstertjes en doorlopend als afsluiting van het bovenliggende balkon van de tweede bouwlaag dat toegankelijk is via een vensterdeur, door halfzuiltjes gescheiden van de naastliggende vensters. In de linkertravee een halfondergrondse garage, met vierdelige schuifpoort met "patrijspoorten". Naambord bij de voordeur: "HOGER OP".

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wielsbeke, 1947/20.

Bron: SANTY P. & DEVOOGHT K. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wielsbeke, Deelgemeenten Ooigem en Sint-Baafs-Vijve, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL36, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis Hoger op [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89511 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.