Neoclassicistische dorpswoning met atelier

Beschrijving

Neoclassicistische dorpswoning met atelier, thans herberg "'t Glazen Dak". Op deze plaats wordt volgens kadaster in 1882 een nieuwe kleine éénlaagse woning gebouwd voor timmerman Jean Baptiste Vandenberghe. Vervolgens wordt vanaf 1884 het huidige grondplan weergegeven met haakse achterbouw en achtergelegen "werkwinkel", het kadaster vermeldt "agrandissement rural". Rond 1920 laat Jan Baptiste Deleersnijder een smidse aanbouwen aan de noordzijde.

Dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak in dubbel gegolfde pannen, met noordwestelijk aangebouwd atelier van drie traveeën onder lagere nok (parallel met straat). Ophoging van een ouder volume, cf. bouwsporen van de vroegere daklijn in de zijgevel. Vernieuwde kroonlijst. Woonhuis met gepleisterde straatgevel met voegwerkimitatie, geriemde omlijstingen, imitatiesluitstenen en -plint. Atelier in geschilderde baksteenbouw met muizentand. Begane grond van woning en atelier met rechthoekige muuropeningen onder ijzeren lateien (I-profiel met platgedrukte rozetten), onder getoogde ontlastingsboogjes. Houten schrijnwerk, beglaasde vleugeldeur met bovenlicht in verticale roedeverdeling. Tweede bouwlaag met getoogde vensteropeningen. Atelier met poorttravee, linkerraam verbreed.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wielsbeke, 1883/21, 1885/4, 1920/6.

Auteurs: Santy, Pieter