erfgoedobject

Onze-Lieve-Vrouwekapel

bouwkundig element
ID
89517
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89517

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwekapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouwekapel, gelegen in een plantsoen met klimop aan de oostelijke rand van het grasperk voor het kasteel "Ten Broucke" / "Hernieuwenburg". Opgericht in 1947 als herinnering aan de vele Lourdestochten door de plaatselijke K.S.A., waarvan het provinciaal hoofdkwartier van 1935 tot 1965 in het kasteel huisde.

Driehoekige veldkapel, opgebouwd uit rode baksteen met gepleisterde vlakken en afgedekt met betonplaat. Driehoekig veld met later ingebracht (vernieuwd?) bas-reliëf van Onze-Lieve-Vrouw met Kind, links daarvan een schild met Christussymbool, rechts daarvan een wapenschild met Vlaamse leeuw. Daaronder de tekst "KSA AVE MARIA SEPTEMBER 1995". Daaronder de leuze geschilderd op bepleistering: "ONDER UW SCHUTSE, / MARIA / KSA JONG-VLAANDEREN / 1947".

  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Wielsbeke, s.l., s.d., nr. 2.

Bron: SANTY P. & DEVOOGHT K. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wielsbeke, Deelgemeenten Ooigem en Sint-Baafs-Vijve, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL36, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Kasteeldomein Hernieuwenburg

  • Is deel van
    Rijksweg (Wielsbeke)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Onze-Lieve-Vrouwekapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89517 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.