Onze-Lieve-Vrouwekapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwekapel

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouwekapel, gelegen in een plantsoen met klimop aan de oostelijke rand van het grasperk voor het kasteel "Ten Broucke" / "Hernieuwenburg". Opgericht in 1947 als herinnering aan de vele Lourdestochten door de plaatselijke K.S.A., waarvan het provinciaal hoofdkwartier van 1935 tot 1965 in het kasteel huisde.

Driehoekige veldkapel, opgebouwd uit rode baksteen met gepleisterde vlakken en afgedekt met betonplaat. Driehoekig veld met later ingebracht (vernieuwd?) bas-reliëf van Onze-Lieve-Vrouw met Kind, links daarvan een schild met Christussymbool, rechts daarvan een wapenschild met Vlaamse leeuw. Daaronder de tekst "KSA AVE MARIA SEPTEMBER 1995". Daaronder de leuze geschilderd op bepleistering: "ONDER UW SCHUTSE, / MARIA / KSA JONG-VLAANDEREN / 1947".

• DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Wielsbeke, s.l., s.d., nr. 2.

Auteurs: Santy, Pieter