Neoclassicistisch herenhuis met achterliggende vlasfabriek

Neoclassicistische herenwoning uit 1875 met achterliggende vlasfabriek.

Volgens kadaster wordt de woning in 1875 opgetrokken voor notaris Auguste Vermeulen uit Wielsbeke, met twee flankerende gebouwtjes ten noordwesten (verdwenen) en ten noordoosten. Rond 1910 wordt de woning door eigenaar Gustaaf Claerhout uit Ingelmunster onderverdeeld in drie wooneenheden. In 1914 laat deze ten noorden van de woning een vlasfabriek oprichten. In 1928 wordt het huis door vlashandelaar Camiel Martin opnieuw verenigd. Het oostelijke bijgebouw wordt afgebroken om plaats te maken voor een vlasschuur, de vlasfabriek wordt herbouwd met achterliggende roterij. Circa 1940 wordt het bedrijf vergroot door de nieuwe eigenaar, vlashandelaar Carolus Declerck - Holvoet.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddak, aan weerszijden geflankeerd door éénlagige aanbouwen onder mansardedak in zwartgeglazuurde pannen (met restanten van vorstkam). Gepleisterde straatgevel met voegwerkimitatie en geriemde omlijstingen. Natuurstenen plint, gepleisterde cordonlijst, imitatiesluitstenen en waterlijsten. Vernieuwde lijstgoot. Rechthoekige muuropeningen waarin houten T-ramen, op de eerste verdieping voorzien van smeedijzeren balustrades.

Naastgelegen bijgebouw in witgekalkte baksteenbouw onder schilddak in zwarte Vlaamse pannen (nok haaks op straat), rondboogvormige muuropeningen.

Centraal ijzeren hek tussen hoge gecementeerde pijlers met voegimitatie, gecanneleerde band en vaasbekroning, aan weerszijden voorzien van natuurstenen schamppalen.

Achtergelegen vlasfabriek/ roterij in betonskeletbouw met baksteen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wielsbeke, 1876/1, 1911/5, 1914/9, 1928/14, 1945/4 en 13.

Auteurs: Santy, Pieter