Kruisbeeld

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kruisbeeld

Beschrijving

Kruisbeeld gesitueerd op gekasseide berm tussen de Schoolstraat en de Lobeekstraat, met achtergelegen omhaagd grasperk. Vermoedelijk kort na de aanleg van de sociale woonwijk "De Vlasblomme" gebouwd in de jaren 1960 ter vervanging van een oudere kapel die is opgericht tijdens het laatste kwart van de 19de eeuw, zie eerste aanduiding van een kapel op de kaart van het Institut Cartographique Militaire van 1898.

Kruisbeeld aangebracht tegen geelbakstenen muur onder door voluten geschoord zadeldak (mechanische pannen). Houten kruis met beeld van gekruisigde Christus onder korfboogvormige ontlastingsboog. Gebruik van natuursteen voor sluit- en kraagstenen. Voorliggend bloemenperkje omheind door muurtje deels uit natuursteen en deels gecementeerd en voorzien van imitatievoeg. Gemetseld bidbankje.

• DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Wielsbeke, s.l., s.d., nr. 10.

Auteurs: Santy, Pieter