Boerenburgerhuizen met vlasschuren

Beschrijving

Woonhuizen met vlasschuren. Vlasbewerker Alberic Debels laat in 1935 een woning bouwen aan westzijde van de straat (nummer 8). In 1954 wordt op zijn initiatief ook een magazijn gebouwd. Woning nummer 6 dateert uit 1936 en werd gebouwd in opdracht van Elza Ghekiere uit Sint-Eloois-Winkel. In 1941 wordt door F.A. Verstraete – Vermote het aanpalend vlasmagazijn ten noorden opgetrokken.

Aanpalende enkelhuizen van twee bouwlagen en elk drie traveeën onder zadeldaken in mechanische pannen. (nok evenwijdig met de straat). Nummer 6: geelrode bakstenen lijstgevel met banden in similisteen, onder meer omlopend om de rechthoekige muuropeningen, deels beglaasde dubbele deur voorzien van geometrisch hekwerk en bekronend bovenlicht. De aangebouwde vlasschuur wordt thans verbouwd, geelrode baksteenbouw met rechthoekige muuropeningen onder betonlatei en metalen I-profiel. Nummer 8 gebouwd in dezelfde stijl als de andere woningen opgetrokken in opdracht van de familie Debels (zie nummer 12-16 in straatinleiding); afgescheiden van de straat door laag ijzeren hek op gecementeerde sokkel. Gediversifieerd materiaalgebruik onder meer door combinatie van rode baksteen voor parement met gele baksteen voor banden (omlopend rond de korfboogvormige muuropeningen), de tandlijstfries onder de gootlijst en versiering van de schoorsteen. Gebruik van natuursteen voor hoek- en sluitsteen van de strekken boven de muuropeningen, voor de plint en de treden naar de voordeur. Bewaard schrijnwerk: schuiframen en grotendeels beglaasde deur met hekwerk, korfboogvormig bovenlicht. Lege kapelnis in zuidelijke zijgevel. Achtergelegen vlasschuur uit rode baksteen onder zadeldak in golfplaten (nok schuin tegenover de straat). Centrale kapelnis met beeld.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wielsbeke, 1935/5, 1936/9, 1946/29, 1954/24.

Auteurs: Santy, Pieter