Dorpswoning in 1924

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning in 1924

Beschrijving

Dorpswoning in 1924 door Jerome Vanhee, pastoor te Ooigem gebouwd ter vervanging van een ouder pand.
Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met de straat, mechanische pannen). Roodbakstenen lijst- en trapgevel voorzien van sierankers. Rechthoekige muuropeningen onder latei en blind spits boogveld. Twee linkertraveeën gevat binnen spitsboogvormig spaarveld onder trapgevel met bekronende ijzeren nokspits. Gevelkapel in de top bestaande uit spitse nis met Christusbeeld gemarkeerd door witgeglazuurde bakstenen strekken en topkruis. Fraaie voordeur, deels beglaasd en versierd met briefpaneelvormen, onder gedeeld bovenlicht met kleine roedeverdeling. Gebruik van natuursteen voor plint, lateien, onderdorpels en treden naar de voordeur. Vernieuwd schrijnwerk (PVC en aluminium).

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Ooigem, 1927/30.

Auteurs: Santy, Pieter