Burgerhuizen met vlasschuren en loodsen

Beschrijving

Samenstel van twee burgerhuizen met naast- en achtergelegen vlasschuren en loodsen. 19de-eeuwse kern, zie bouw woonhuis circa 1871 door vlashandelaar Edouard Landuyt – D'haene. In 1906 wordt het huis door dezelfde eigenaar gedeeltelijk herbouwd. Een oostelijke uitbreiding uit 1890 maakt in 1924 plaats voor de naastgelegen vlasschuur. Achter het woonhuis bevond zich een stoomvlasfabriek uit 1903 die circa 1940 totaal werd vernield en als magazijn werd heropgebouwd. Het woonhuis wordt in 1946 nogmaals vergroot en gesplitst.

Samenstel van twee woonhuizen van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok evenwijdig met de straat). Roodbakstenen lijstgevel met rechthoekige muuropeningen, gedeeltelijk gedicht en voorzien van imitatievensters, onder doorgetrokken natuurstenen bovendorpels. Getoogd boogveld met verwerking van witgeglazuurde bakstenen voor de strekken en natuursteen voor aanzet- en sluitstenen. Gebruik van gele baksteen voor de doorlopende banden en voor het samengesteld tandfries onder de nieuwe doorgetrokken gootlijst. Bewaard schrijnwerk, op het gelijkvloers met geometrische roedeverdeling in de bovenlichten waarin gekleurd glas. Nummer 63 met bewaarde, deels beglaasde paneeldeur onder recht bovenlicht en sporen van voormalig naambord op de borstwering van de verdieping. Natuursteendorpels en –plint waarin getraliede keldervensters.

Oostelijk gesitueerde vlasschuur aan straatzijde onder dubbel gekoppeld zadeldak (nokken evenwijdig met de straat, Vlaamse pannen). Bruine baksteenbouw, restant van muizentandfriezen onder bewaarde houten kroonlijst. Industriële ankers, sporen van gedichte getoogde muuropeningen, hoge schuifpoort met nieuwe invulling en lage poort onder ijzeren latei.

Achtergelegen bruinbakstenen vlasschuur met trapgevel.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ooigem, 1871/4, 1890/8, 1904/6, 1907/6, 1927/32, 1940/22, 1946/20.

Auteurs: Santy, Pieter