Boerenwoning

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve minimaal teruggaand tot de 18de eeuw, zie afbeelding bebouwing op deze plaats op de kaart van de parochie van Ooigem (1778). Op het primitief plan circa 1830 worden drie volumes weergegeven, waarvan enkel de zuidelijk gesitueerde stal op zijn historische plaats bewaard bleef. Het boerenhuis ten noorden van het erf werd circa 1849 als gevolg van brand heropgebouwd. Het westelijk volume liet men in de loop van de 20ste eeuw afbreken. Heden twee achtergelegen westelijke gebouwen bijgebouwd. Vermelding op mutatieschetsen: "Bosch-hoek".

Dieper gelegen eenlaags boerenhuis, schuin tegenover de straat gesitueerd. Gecementeerde lijstgevel voorzien van voegwerkimitatie. Rechthoekige muuropening binnen geriemde gecementeerde omlijsting met mijtervormige bekroning, bewaard schrijnwerk (schuiframen). Nieuwe toegang via de zijgevel? Nieuwe lijstgoot.

Stal uit rode baksteen onder zadeldak (nok haaks op boerenhuis, mechanische pannen en golfplaten). Gewijzigde muuropeningen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ooigem, 1849/16.

Auteurs: Santy, Pieter

Alleen de boerenwoning bleef bewaard. De stal werd gesloopt en vervangen door nieuwbouw.

• Geopunt Vlaanderen, Luchtfoto Vlaanderen, winter 2021, Guido Gezellestraat 19, Wielsbeke [online], https://www.geopunt.be (geraadpleegd op 23 augustus 2022).
Auteurs: Jacobs, Els