Dorpswoning met vlasschuur

Beschrijving

Huis met vlasschuur. Woning uit 1931, gebouwd in opdracht van landbouwers Gustaaf, Alida en Magdalena Dewitte. In 1937 wordt door dezelfde eigenaars een aanpalend magazijn en achterliggende zwingelarij gebouwd.

Dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met de straat). Gevel opgetrokken uit gele baksteen met gebruik van natuursteen voor de plint, de treden bij de voordeur, onderdorpels en de hoekstenen van de korfboogvormige muuropeningen. Bewaard schrijnwerk (schuiframen). Fraaie paneeldeur, deels beglaasd en voorzien van hekwerk, onder een korfboogvormig bovenlicht. Nieuwe gootlijst.

Aanpalende vlasschuur ten noordwesten bestaande uit donkerrode baksteen onder pannen zadeldak. Gevel gekenmerkt door een grote schuifpoort links waarboven een centraal ingebrachte gevelkapel en een tandlijst onder de nieuwe gootlijst.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ooigem 1931/15, 1937/27.

Auteurs: Santy, Pieter