• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerwoning daterend van circa 1926, gebouwd in opdracht van landbouwer Gustaaf Rigolle – Deleersnijder. De omringende hoevegebouwen waarvan de kern minimaal teruggaat tot het vierde kwart van de 18de eeuw (kaartboek parochie Ooigem, 1778), werden later grotendeels afgebroken.

Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig met de straat, zwartgeglazuurde mechanische pannen). Roodbakstenen lijstgevel gecombineerd met natuursteen voor de plint, deurtreden, de doorgetrokken boven-, tussen- en onderdorpels (geprofileerd) en de aanzet- en sluitstenen van de getoogde ontlastingsbogen boven de rechthoekige muuropeningen. De blinde boogvelden zijn versierd met geglazuurde verticale tegels in twee verschillende tinten blauw. Vernieuwd schrijnwerk en nieuwe gootlijst. Recente aanbouw voor garage aan noordzijde.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ooigem, 1927/22.

Auteurs: Santy, Pieter