Dorpswoning met vlasschuur

Beschrijving

Woonhuis met vlasschuur. Bouw van magazijn en zwingelarij in 1927 door vlashandelaar Adolf Van Mey – Vanhulst. Circa 1929 wordt een aanpalende woning gebouwd door vlaszwingelaar Octaaf en huishoudster Maria De Mey uit Ooigem.

Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met de straat, mechanische pannen). Roodbakstenen lijstgevel met gebruik van gele baksteen voor de doorgetrokken banden (onder meer omlopend rond de deur- en vensteropeningen). Natuursteen aangewend voor onderdorpels, trede voordeur, plint, aanzet- en sluitstenen boven de korfboogvormige muuropeningen. Nieuwe gootlijst en grotendeels vernieuwd schrijnwerk.

Aanpalende schuur ten noorden onder dubbel zadeldak (nokken evenwijdig met de straat, mechanische pannen). Bruine baksteenbouw, centraal doorbroken door metalen schuifpoort (sporen van verhoging poortopening), Christusbeeld in kapelnis met geelbakstenen omlijsting. Getoogde muuropening onder strek in noordelijke zijgevel.

Drie aaneengebouwde kleine schuur-/ stalvolumes in weide ten noordwesten. Bruine en rode baksteenbouw onder zadeldak (nok haaks op Meulebeeksestraat). Deurtjes (onder meer uit hout) binnen rechte muuropeningen onder betonlateien. Weide toegankelijk via ijzeren hek tussen bakstenen pijlers.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ooigem, 1927/19, 1929/12.

Auteurs: Santy, Pieter