Twee dorpswoningen met vlasschuur en achtergelegen roterij

Beschrijving

Meulebeeksestraat nrs. 52-54. Samenstel van twee woonhuizen met vlasschuur en achtergelegen roterij. In 1928 wordt volgens kadaster een magazijn gebouwd door landbouwer Camiel Vande Sompele. Twee jaar later laten vlashandelaars Maurice en Achiel Vande Sompele respectievelijk ten noorden (nr. 54) en ten zuiden (nr. 52) van het magazijn een woonhuis aanbouwen. Het kunstmatig roterijtje achter nr. 54 dateert uit 1939 en werd gebouwd door Maurice Vande Sompele. De familie Vande Sompele had in de loop van de jaren 1930 op een achtergelegen perceel ook al een grotere kunstmatige roterij en twee zwingelarijen laten oprichten, thans verdwenen.
Twee enkelhuizen van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak in mechanische pannen (nok evenwijdig met de straat). Roodbakstenen lijstgevels met gebruik van natuursteen voor de plint, trede voordeur, onderdorpels (o.m. doorgetrokken onderdorpel bij de verdieping), de aanzet- en sluitstenen boven de korfboogvormige muuropeningen. Beide huizen hebben een nieuwe gootlijst. Nr. 52 met toepassing van gele baksteen voor de aflijnende tandlijst onder de nieuwe goot en voor de omlopende banden, o.m. rond de overspanning van de muuropeningen. Nr. 54 met gedeeltelijk bewaard schrijnwerk (tweede bouwlaag) en een verdiepte getrapte rondbogige inkom uit gele bakstenen, bovenlicht in glas-in-lood. Achterbouw onder lessenaardak, gecementeerde achtergevels met witte beschildering voor de omlijsting rond de getoogde en rechthoekige muuropeningen. Hoekerker van één bouwlaag onder platte bedaking.
Achterliggend roterijtje uit beton met twee rootkamers, klapdeuren verdwenen.
Bruinbakstenen vlasschuur met centraal ingebrachte schuifpoort (vernieuwd). Gevelkapel in witgeschilderde baksteenomlijsting met bekronend kruis en beeld van Salvator Mundi. Links in de gevel een later ingebrachte poort onder metalen I-profiel.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Ooigem, 1928/12, 1930/9, 1939/12.

Bron     : Santy P. & Devooght K. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wielsbeke, Deelgemeenten Ooigem en Sint-Baafs-Vijve, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL36, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Santy, Pieter