Vlasschuur met gevelniskapel

Beschrijving

Vlasschuur met gevelkapel, volgens kadaster in 1948 gebouwd door René Vande Kerckhove – Debeuf, vlashandelaar uit Oostrozebeke, vijf jaar later naar achter toe uitgebreid. Het gemeentearchief bewaart een ontwerp voor de vlasschuur uit 1947 opgemaakt door architect Remi Delarue. De gevelkapel was nog niet op het ontwerp afgebeeld. Het plan vertoonde wel een breed bovenlicht met verticale roedeverdeling (wellicht niet uitgevoerd). De oorspronkelijk geconcipieerde trapgevel werd door het gemeentebestuur afgekeurd.

Grote donkerrode bakstenen loods onder zadeldak (nok haaks op de straat). Rechtsonder in de gevel een gevelkapel in een rondboogvormige geelbakstenen omlijsting met doorbroken mijtervormige bekroning uit oranjerode bakstenen binnen een bruinzwarte geglazuurde omlijsting. Door beglaasd deurtje afgesloten kapelnis met beeld van Maria en Kind voor een achtergrond in glas in lood (gekleurd glas), betegelde onderdorpel. Voorliggend zitbankje bestaande uit boomstronken.

• Gemeentearchief Wielsbeke, 871.1: Bouwvergunningen, Ooigem, 1946-1947.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ooigem, 1948/20, 1953/28.