erfgoedobject

Gedenkteken voor Zuster Vandorpe

bouwkundig element
ID
89567
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89567

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gedenkteken voor Zuster Vandorpe, circa 1974 op initiatief van de Culturele Raad van Ooigem gerealiseerd met budgetten van het gemeentebestuur. Het beeldhouwwerk herinnert aan de dood van missiezuster Vandorpe die in 1964 in Zaïre stierf tijdens een opstand van de Simba's, soldaten van het nationaal Congolees leger. De uitwerking was in handen van Nicole Vandenbossche (ontwerp en keramische uitvoering, zie signatuur "V.D. BOSSCHE 1974") en Leon Eeckhout (betonsculptuur). Het monument werd onthuld op 1 december 1974.

Wigvormige betonsculptuur waarop symbolen werden aangebracht die verwijzen naar de christelijke levensloop van zuster Vandorpe. Voet met natuurstenen plaat waarop opschrift: "TER HERINNERING AAN/ DE MARTELDOOD VAN/ ZUSTER VANDORPE/ OOIGEM 3.XII.1926/ ABA-ZAÏRE 27.XI.1964".

  • VANDORPE M.-L., Zuster Christiane (Marie Therese Vandorpe), in Leiesprokkels 1990, jaarboek 2, 1991, p. 55-77.

Bron: SANTY P. & DEVOOGHT K. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wielsbeke, Deelgemeenten Ooigem en Sint-Baafs-Vijve, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL36, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gedenkteken voor Zuster Vandorpe [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89567 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.