Semigesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semigesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve

Beschrijving

Hoeve, deel uitmakend van een dorpsgezicht gevormd door drie grote gesloten hoeven, namelijk nummers 68, 70 en 84 naast elkaar gelegen, ten noorden van het dorp, op het gehucht Campenveld. Verder ten noorden, fraai heuvelachtig beboomd landschap.

Semigesloten hoeve met gebouwen gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaats. Inrijpoort (ten noorden) opgenomen in de stalvleugel aan de straatkant.

Ten oosten, boerenhuis van het dubbelhuistype met één bouwlaag van zes traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien), uit de eerste helft van de 19de eeuw. Bakstenen gebouw met gecementeerde erfgevel uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Latere rechthoekige, voorheen beluikte vensters in gecementeerde omlijsting met trapezoïdale sleutel, arduinen lekdrempel. Rechts, opkamer met getralied kruisvenster. Rondboogdeurtje in omlijsting van zandsteen op imposten met vernieuwde trapezoïdale sleutel in vernieuwde ontlastingsboog. Daarboven, ovaal bovenlicht in omlijsting met druiplijst van gesinterde baksteentjes. Beluikte, rechthoekige getraliede vensters onder ijzeren lateien in de achtergevel.

Wagenhuis (ten oosten), stalvleugel (ten noorden) en dwarsschuur (ten westen) onder aaneengesloten pannen zadeldaken. Stalvleugel en dwarsschuur met twee rechthoekige poorten onder houten lateien. Ten zuiden, vernieuwde stallen.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle