erfgoedobject

Hoeve met losstaande bestanddelen

bouwkundig element
ID
89571
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89571

Juridische gevolgen

Beschrijving

Oostrozebeeksestraat nr. 55. Hoeve, bestaande uit losstaande bestanddelen, opklimmend tot de 18de eeuw.
Volgens P. De Brabandere teruggaand op een oude hofstede die bewoond werd door Gozewijn van Ooigem en in 1351 in beslag genomen werd ten gevolge van zijn medeplichtigheid aan de opstand van de Gentenaars tegen de Vlaamse graaf. Op het kaartboek van de parochie Ooigem (1778) wordt de hoeve afgebeeld binnen vierkante omwalling met twee haaks op elkaar geplaatste volumes ten noordoosten en twee kleinere gebouwen aan zuidwestelijke zijde. Het primitief plan (ca. 1830) geeft vier volumes weer op dezelfde plaats. De hoeve was in het verleden eveneens aan westelijke zijde toegankelijk, in de 18de eeuw vanaf de Bavikhoofsestraat en in de 19de eeuw via de Guido Gezellestraat, cf. afbeelding toegangsdreef op contemporaine kaarten.
De site is in de 19de eeuw eigendom van burggraaf Vilain XIIII uit Bazel. Deze liet het volume ten noorden van de omwalling (woonhuis) en een thans afgebroken klein gebouw ten zuiden vergroten. De wal wordt wellicht ca. 1929 gedempt wanneer de hoeve werd toegewezen aan vlashandelaar Jules Peers - Descheemaeker. In 1937 wordt een klein volume ten zuiden en een oostelijk gebouw, beide afgebeeld op het primitief plan, afgebroken. Op de plaats van l.g. verrijst een magazijn en kunstmatige roterij, aangebouwd tegen het woonhuisvolume en, i.t.t. het vorige gebouw met dezelfde oriëntatie als het woonhuis (cf. nr. 57).
Eenlaags woonhuis van zeven ongelijke traveeën onder zadeldak in mechanische pannen (nok haaks op de straat), bekronende dakruiter. Witbepleisterde erfgevel voorzien van imitatiebanden op een tweeledige plint (zwartbeschilderde vlakke plint met bepleisterd bovengedeelte in imitatiebreuksteen). Getoogde deur- en vensteropeningen in een geriemde omlijsting met gesculpteerde sluitsteen. Bewaarde schuiframen op klossen met glas-in-loodinvulling, nieuwe luiken. Gebruik van glas-in-lood eveneens voor deur en getoogd bovenlicht. Doorgetrokken boven- (gekarteld) en onderdorpel en decoratieve versiering van de borstweringen. Ritmisch aangebrachte gecanneleerde friezen onder de nieuwe gootlijst. Links in de gevel later ingebrachte poort onder houten latei met boven de poort houten schoorwerk onder de gootlijst. Dakvenster (sluitsteen) met laaddeurtjes, onder een trapgevel met geometrische versiering in de top. Ten westen van het woonhuis een lage aanbouw onder zadeldak.
Oostelijke stalaanbouw voor paard, onder zadeldak in Vlaamse pannen (nok evenwijdig met woonhuis). Witbepleisterde gevel met imitatiebanden op een zwartgeschilderde plint. Rechte muuropeningen.
Zuidelijk gesitueerd schuurtje onder wolfsdak (nok schuin op woonhuis, Vlaamse pannen). Verankerde witgeschilderde baksteenbouw op zwarte plint. Steunberen op de hoeken.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Ooigem, 1885/3, 1929/3, 1937/23.
DE BRABANDERE P. en HUYS E., De geschiedenis van Oyghem. Wijlent Mijnheer P. Debrabandere's nagelaten werk aangevuld door Emiel Huys, Kortrijk, 1937, p. 26.


Bron     : Santy P. & Devooght K. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wielsbeke, Deelgemeenten Ooigem en Sint-Baafs-Vijve, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL36, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Santy, Pieter


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve met losstaande bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89571 (Geraadpleegd op )