Vlashandelaarswoning uit het interbellum

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Interbellumwoning

Beschrijving

Vrijstaande interbellumwoning in 1936 naar ontwerp van de Ingelmunsterse architect Léon Verthé gebouwd voor vlashandelaar Gustaaf Durieux – Matton.

Bakstenen enkelhuis afgescheiden van de straat door laag smeedijzeren hek tussen bakstenen pijlers. Breedhuis van twee bouwlagen onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen. Roodbakstenen lijstgevel gemarkeerd door halfronde gevelhoge erkeruitbouw. Rechthoekige muuropeningen onder latei (doorgetrokken boven de drie vensteropeningen van de erker). Bewaard schrijnwerk, verdiepte inkom tussen afgeronde muurtjes en deels beglaasde deur versierd met hekwerk onder rechte luifel en recht bovenlicht. Nieuwe gootlijst. Mijtervormige kapelnis in de zijgevel.

• Gemeentearchief Wielsbeke, 871.1: Bouwvergunningen, Ooigem, 1929-1938.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ooigem, 1936/13.