erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
89578
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89578

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Woning, volgens kadaster in 1930 gebouwd door de vlashandelaars Renatus Vandenavenne – Beel en Alfons Beel – Vandenavenne uit Ooigem.

Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak in mechanische pannen. Lijstgevel uit gele baksteen onder witgeschilderde houten kroonlijst op modillons. Centrale ronde erkeruitbouw op de verdieping onder dito kroonlijst en leien bedaking. Korfboogvormige muuropeningen en rechte overspanning van de drielichten in de middelste travee. Verdiepte getrapte inkom met voetschraper links en poortopening rechts in de gevel. Gebruik van natuursteen voor treden deur, plint, onderdorpels, muurpenanten in de erker, aanzetstenen boven de korfboogvormige muuropeningen, cordonlijst boven de eerste bouwlaag en de mijtervormige kapelnis in de borstwering van het rechtse venster op de verdieping. Vernieuwd schrijnwerk.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ooigem, 1930/1.

Bron: SANTY P. & DEVOOGHT K. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wielsbeke, Deelgemeenten Ooigem en Sint-Baafs-Vijve, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL36, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89578 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.