Vlashandelaarswoning met vlasschuur

Beschrijving

Woning met vlasschuur, respectievelijk in 1939 en 1948 gebouwd door vlashandelaar Remi Tack – Deleersnijder naar ontwerp van architect Remi Delarue uit Anzegem.

Lijstgevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak in mechanische pannen (nok evenwijdig met de straat). Verzorgd parement uit rode bakstenen met enkele gevelaccenten in streks gemetselde stenen. Driezijdige erker centraal in de tweede bouwlaag. Gedeeltelijk bewaard schrijnwerk gekenmerkt door horizontale (en verticale op gelijkvloers) roedeverdeling in de bovenlichten. Gebruik van granito, onder meer voor dikke banden boven gelijkvloers en erker op de verdieping, de lateien boven andere muuropeningen en de zuiltjes en pijlers in erker. Verdiepte deur (onder luifel en bovenlicht) en poort tussen afgeronde bakstenen muurtjes. Twee bruingeglazuurde bandjes bij poortopening. Deur met patrijspoortmotief. Nieuwe gootlijst.

Achtergelegen vlasschuur uit bruinrode baksteen onder zadeldak (nok haaks op de straat). Mijtervormige gevelkapel onder bekronend kruis links in de gevel. Nieuwe poortinvulling.

• Gemeentearchief Wielsbeke, 871.1: Bouwvergunningen, Ooigem, 1939-1940, 1946-1947.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ooigem, 1939/2, 1948/6.