erfgoedobject

Woning op bedrijfsterrein Vanden Avenne

bouwkundig element
ID
89580
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89580
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Oostrozebeeksestraat nr. 158. Woning op bedrijfsterrein Vanden Avenne, in 1929 gebouwd door handelaar Georges Vanden Avenne – Saelens uit Ooigem.
Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen (nok evenwijdig met de straat). Witgeschilderde bakstenen lijstgevel gecombineerd met variant van de trap- en tuitgevel in de rechtertravee. Siermetselwerk o.m. boven de licht getoogde muuropeningen, op de borstweringen van de verdieping en in de vorm van een omlijste overhoekse muizentandfries onder de houten kroonlijst op klossen. Ronde erker op de verdieping, waarboven tweelicht en jaarsteen "1929" in de top. Bewaard schrijnwerk met verticale en vierkante roedeverdeling in de bovenlichten, bewaarde rolluikkasten op de verdieping. Gebruik van natuursteen o.m. voor de plint, onderdorpels, cordonlijst boven het gelijkvloers, de muurpenanten van de erker, kraag-, dekstenen, rollaag en topstuk van de trap- annex tuitgevel en jaartalsteen. Metalen, bijna volledig beglaasde deur voorzien van geometrisch hekwerk. Dito bovenlicht in gesculpteerde natuurstenen omlijsting. Kleine voetschraper rechts van de deur.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Ooigem, 1929/1.


Bron     : Santy P. & Devooght K. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wielsbeke, Deelgemeenten Ooigem en Sint-Baafs-Vijve, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL36, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Santy, Pieter


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Woning op bedrijfsterrein Vanden Avenne [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89580 (Geraadpleegd op )