Directeurswoning op bedrijfsterrein Vanden Avenne

Beschrijving

Woning op bedrijfsterrein Vanden Avenne, in 1929 gebouwd door handelaar Georges Vanden Avenne – Saelens uit Ooigem. Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen (nok evenwijdig met de straat). Witgeschilderde bakstenen lijstgevel gecombineerd met variant van de trap- en tuitgevel in de rechtertravee. Siermetselwerk onder meer boven de licht getoogde muuropeningen, op de borstweringen van de verdieping en in de vorm van een omlijste overhoekse muizentandfries onder de houten kroonlijst op klossen. Ronde erker op de verdieping, waarboven tweelicht en jaarsteen "1929" in de top. Bewaard schrijnwerk met verticale en vierkante roedeverdeling in de bovenlichten, bewaarde rolluikkasten op de verdieping. Gebruik van natuursteen onder meer voor de plint, onderdorpels, cordonlijst boven het gelijkvloers, de muurpenanten van de erker, kraag-, dekstenen, rollaag en topstuk van de trap- annex tuitgevel en jaartalsteen. Metalen, bijna volledig beglaasde deur voorzien van geometrisch hekwerk. Dito bovenlicht in gesculpteerde natuurstenen omlijsting. Kleine voetschraper rechts van de deur.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ooigem, 1929/1.

Auteurs: Santy, Pieter