erfgoedobject

Oorlogsgedenkteken

bouwkundig element
ID
89586
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89586

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsgedenkteken
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Oorlogsgedenkteken voor militaire, burgerlijke en andere slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog.
Opgericht na de Eerste Wereldoorlog door het gemeentebestuur van Ooigem. Oorspronkelijk geplaatst tegen de muur van de pastorietuin, ten noorden van de kerk nabij het kruispunt van de Oostrozebeeksestraat met de Bavikhoofsestraat. Na de Tweede Wereldoorlog worden namen van Ooigemse burgerlijke slachtoffers toegevoegd. Vermoedelijk wordt het gedenkteken bij de verbouwing van de pastorie tot gemeentehuis circa 1957 tegen de zuidgevel van dit gebouw ingewerkt.

Gedenkteken in blauwe hardsteen met voorliggend bloemenperk met natuurstenen hoekpaaltjes waartussen laag geometrisch hekwerk. Licht uitgewerkte pilasters en zadeldakje, bekroond met het Belgische wapenschild met kroon. Bovenaan de inscriptie "VOOR GOD EN VADERLAND". Centraal een groot licht vooruitspringend kruis met bronzen bladerkrans waarin het woord "PAX" en daaronder een bronzen zwaard met "1914 1918", aan weerszijden geflankeerd door twee tekstplaten.

  • JACOBS M., Zij die vielen als helden... Deel 2: Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Brugge, 1996, p. 284.

Bron: SANTY P. & DEVOOGHT K. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wielsbeke, Deelgemeenten Ooigem en Sint-Baafs-Vijve, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL36, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oorlogsgedenkteken [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89586 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.