erfgoedobject

Rijbebouwing

bouwkundig element
ID
89588
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89588
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rijbebouwing
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Eenlaagse rijbebouwing. Het volume gaat mogelijk terug op de oude vierschaar die er in 1559 wordt gevestigd ter vervanging van de oude vierschaar in het kasteel van Ooigem. Weergegeven op het landboek van Ooigem (1778). Op het primitief kadasterplan (circa 1830) wordt het noordelijke stuk als aparte woning aangeduid. In de loop van de 20ste eeuw wordt aan de noordzijde een stuk aangebouwd.

Lange en smalle eenlaagsbebouwing van negen oorspronkelijke en drie nieuwere noordelijke traveeën onder zadeldak in mechanische pannen. Vernieuwde gootlijst. Gepleisterde en witgeschilderde straatgevel met voegwerkimitatie. Twee deuropeningen tussen vooruitspringende penanten met verdikt basement. Getoogde muuropeningen waarin vernieuwd houtwerk, bij de noordelijke woning en latere aanbouw vernieuwde rechthoekige muuropeningen. Voordeur uit de jaren 1920, deels beglaasd en met getoogd bovenlicht. Klein keldervenster onder de zesde travee.


Bron     : Santy P. & Devooght K. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wielsbeke, Deelgemeenten Ooigem en Sint-Baafs-Vijve, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL36, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Santy, Pieter
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Rijbebouwing [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89588 (Geraadpleegd op )