erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
89592
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89592

Juridische gevolgen

Beschrijving

Wielsbeeksestraat nr. 5. Neoclassicistische burgerwoning gelegen vlakbij het Sint-Brixiusplein. Reeds bebouwing aanwezig op deze plaats ca. 1830 (cf. primitief plan), in eigendom van winkelierster Aug. De Smet. In 1903 wordt het pand in opdracht van de gemeenteontvanger van Ooigem, Pieter Vanoverbergh – Deschietere, vervangen door een nieuwbouw. De woning was aangebouwd aan de naastliggende matrassenfabriek "De Ster".
Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok evenwijdig met de straat; Vlaamse pannen). Gevel horizontaal geleed door cordonlijsten boven de bouwlagen en een doorgetrokken onderdorpel op de tweede bouwlaag. Eerste bouwlaag voorzien van schijnvoegen, de tweede van imitatiehoekstenen. Getoogde en geriemde muuropeningen met toepassing van ruit- en diamantkopmotieven voor omlijstingen, sluitstenen, versiering van de borstwering en de deur. Deuropening binnen geruwde omlijsting met voetschraper rechts. Deels beglaasde vleugeldeur onder getoogd bovenlicht voorzien van hekwerk. Bewaarde luiken. Nieuwe ramen en gootlijst. Bewaarde interieurelementen, o.m. oorspronkelijke paneeldeuren, Vloertegels met florale motieven (tegeltapijt) en lambrisering in geglazuurde tegeltjes in de inkomhal. Enkele salons met bewaarde stucwerkplafonds. Deels beglaasde achterdeur met gekleurd glas-in-lood. De geveluitwerking vertoont gelijkenissen met een burgerwoning in de Wakkensteenweg te Sint-Baafs-Vijve.
In de tuin een klein bakstenen bijgebouw onder stomp zadeldak met drie getoogde deuropeningen die toegang geven tot een keldertje met troggewelven, een klein opkamertje en een gelijkvloerse ruimte met schouw.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Ooigem, 1904/2.


Bron     : Santy P. & Devooght K. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wielsbeke, Deelgemeenten Ooigem en Sint-Baafs-Vijve, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL36, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Santy, Pieter


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89592 (Geraadpleegd op 09-03-2021)