erfgoedobject

Vlashandelaarswoning

bouwkundig element
ID: 89596   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89596

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vlashandelaarswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Wielsbeeksestraat nr. 61. Woning van een vlashandelaar. Woning ca. 1913 opgetrokken in opdracht van Walvina Vienne, een dienstmeid uit Schaarbeek. In 1926 door vlashandelaar Richard Landuyt – Amerlinck uitgebreid met een magazijn ten oosten.
Samenstel van enkelhuis en vlasschuur onder zadeldak (nok evenwijdig met de straat; mechanische pannen). Woonhuis van twee traveeën en twee bouwlagen met geelbakstenen gevel versierd met rode bakstenen banden. Korfboogvormige (linkertravee) en rondbogige (rechtertravee) muuropeningen onder strek. Linkertravee gevat in spaarveld uitlopend in een gebroken korfboog. Gebruik van natuursteen voor onder meer de plint, onderdorpels en hoekstenen van de muurnis. Kelderrooster en voetschraper links van de deur. Sporen van opschrift in zwarte letters op de borstwering van de tweede bouwlaag. Nieuwe gootlijst en vernieuwd schrijnwerk.
Aanpalende roodbakstenen vlasschuur met poort en laadluik onder metalen latei.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Ooigem, 1913/1, 1927/6.


Bron     : Santy P. & Devooght K. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wielsbeke, Deelgemeenten Ooigem en Sint-Baafs-Vijve, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL36, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Santy, Pieter


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Vlashandelaarswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89596 (Geraadpleegd op 28-10-2020)