Burgerhuis en magazijn in art-decostijl

Beschrijving

Woonhuis en magazijn in art-decostijl, volgens kadaster opgetrokken in 1930 in opdracht van handelaar Alfons Vanneste – Matthijs, eigenaar van matrassenfabriek "De Ster" gelegen in het begin van de Wielsbeeksestraat naast café "Den Hert".

Samenstel van enkelhuis en magazijn onder dak met verspringende nok (nok evenwijdig met de straat; mechanische pannen). Geelbakstenen parement onder meer verlevendigd door siermetselwerk (onder meer verticale muizentandfriezen), verdiepte en verspringende muurvlakken en gebruik van similisteen voor de borstweringen. Rechthoekige muuropeningen en plint in natuursteen. Woonhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak. Driezijdige erker over twee bouwlagen, bekroond door tot boven de kroonlijst oplopend dakvenster met aansluitend balkon. Deurtravee in naar boven toe verjongend en licht getrapt spaarveld. Verdiepte en getrapte inkom met fraai uitgewerkte vleugeldeur (deels beglaasd en voorzien van sierlijk hekwerk) onder een houten luifel. Bovenlicht in gekleurd glas met houten vierkante roedeverdeling. Toepassing van meandermotief als versiering op de borstwering en in de ijzeren balustrade van het balkon.

Ten westen aanpalend magazijn onder zadeldak met lagere nok. Middenrisaliet onder hoger opgetrokken kroonlijst in de vorm van een gedrukt driehoekig fronton. Poort op de eerste en drielicht op de tweede bouwlaag. Witgeschilderde, rijkelijk versierde borstwering op consoles met muizentandfries en geflankeerd door driezijdige, gecanneleerde en langgerekte kraagstenen die een blokje met bloemensculptuur dragen. Verdiept veld boven de tweede bouwlaag waarin vermoedelijk oorspronkelijk de firmanaam was aangebracht.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ooigem, 1930/3.

Auteurs: Santy, Pieter