erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
89599
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89599
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve bestaande uit losstaande bestanddelen, met 20ste-eeuws boerenhuis en oudere nutsgebouwen.

Het boerenhuis met aangebouwde stal en schuur worden reeds weergegeven in huidige constellatie, met bakhuis ten zuiden van het erf, op een kadastrale kaart uit 1815. Mogelijk teruggaand op oudere volumes, zie aanduiding van bebouwing op kaarten bij het renteboek van de heerlijkheden Ingelmunster en Vijve (1642). Het boerenhuis met stal wordt op huidige plaats weergegeven op het landboek van Sint-Baafs-Vijve (1763), waarbij echter geen bijgebouwen worden afgebeeld. Rond 1900 is de pachthoeve in bezit van familie de Formanoir de la Cazerie. In 1924 wordt het boerenhuis volgens kadaster door landbouwer Cyrille Boone herbouwd en vergroot tot het huidige volume, waarbij het oudere stalgedeelte behouden blijft. In 1936 wordt het bakhuis vervangen door een nieuw stalletje, en wordt de schuur uitgebreid aan noordzijde.

Deels gekasseid erf. Eenlagig boerenhuis van vier traveeën onder zadeldak in mechanische pannen, met aanpalend ouder stalvolume op smaller grondplan onder lagere nok en voorzien van een aandak met vlechtingen. Woonhuis voorzien van sierbepleistering met imitatievoegwerk en dito sluitstenen. Getoogde muuropeningen waarin vernieuwd houtwerk. Aan de achterzijde (oost) vergroot door latere aanbouwen. Zijgevel met mijtervormige gevelkapel.

Haaks op het boerenhuis, aan noordzijde van het erf een bakstenen dwarsschuur onder zadeldak in mechanische pannen. Witgekalkte erfgevel met getoogde staldeuren en centrale poort onder verhoogde dakoverstek.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Sint-Baafs-Vijve, 1904/15, 1926/5, 1936/4.

Bron: SANTY P. & DEVOOGHT K. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wielsbeke, Deelgemeenten Ooigem en Sint-Baafs-Vijve, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL36, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89599 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.