Vlasfabriek

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vlasfabriek

Beschrijving

Vlasfabriek, bestaand uit een kunstmatige warmwaterroterij met zwingelarij, volgens kadaster opgetrokken in 1936 in opdracht van landbouwer Cyrille Boone (zie nummer 2). In 1939 wordt de roterij vergroot en voorzien van een stoommachine, vermeld bij kadaster als: "kunstmatige stoomroterij en zwingelarij". Vermoedelijk wordt de roterij in de jaren 1940-1950 uitgebreid. In een inventaris uit 1941 wordt vermeld dat de roterij is voorzien van vier rootkamers, vier zwingelmolens en één zwingelturbine.

Fabriekspand van twee bouwlagen onder platte bedaking, oostelijk gedeelte (zwingelarij) bestaande uit rode baksteen met gebruik van beton voor onder meer begane grond en overspanningen, westelijk deel (roterij) volledige betonbouw, vijf rootkamers. Rechthoekige industriële vensteropeningen met verticale ijzeren roedeverdeling. Behouden bakstenen fabieksschoorsteen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Sint-Baafs-Vijve, 1936/3, 1939/2.
  • Onze vlasvezelbereidingsnijverheid. Jaarboek 1941. Textielcentrale, Kortrijk, Kortrijk, 1941, p. 393.
  • Provincie West-Vlaanderen, Inventaris vlaserfgoed in het Leiebekken, Brugge, onuitgegeven studie, 2003-2007, inventarisfiche WIE001.

Auteurs: Santy, Pieter