erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
89610
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89610

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoeve, bestaande uit voornamelijk 20ste-eeuwse hoevegebouwen rondom een erf. Gelegen bij een bocht van de Kasteelbeek, op de grens met Oostrozebeke. Site minstens opklimmend tot het midden van de 18de eeuw, cf. voorkomen van drie langwerpige volumes in hoefijzervormige constellatie op de kaart van het derde kanton "Droogenbroothoeck" van het landboek van Sint-Baafs-Vijve (1763): een noord-zuid georiënteerd woonhuis, parallelle schuur ten oosten en stal aan noordzijde van het erf. Rond 1830 is de hoeve eigendom van de familie Van Pottelsberghe en wordt verpacht aan ene Van Wambeke. De Atlas der Buurtwegen vermeldt in 1844 "Ferme Vanwambeke". Volgens kadaster wordt rond 1860 het boerenhuis verbouwd/ uitgebreid, waarbij het grondplan wijzigt. In 1909 wordt aan zuidzijde van het erf een cichorei-ast gebouwd. In de loop van de eerste helft van de 20ste eeuw worden quasi alle hoevegebouwen vernieuwd, de losstaande hoevegebouwen worden vervangen door aaneengesloten gebouwen in hoefijzervorm rondom het erf. In 1980 vindt een ruilverkaveling plaats.

Groot erf, gedeeltelijk verhard rondom een centraal grasperk, toegankelijk in zuidoostelijke hoek via drie pijlers met piramidaal witgepleisterd topstuk, waartussen ijzeren hek. Aan de westzijde een noord-zuid georiënteerd boerenhuis van één bouwlaag in rode baksteenbouw met witbakstenen banden, onder mansardedak in zwartgeglazuurde mechanische pannen. Geprofileerde houten kroonlijst. Gecementeerde plint. Getoogde muuropeningen waarin bewaarde T-ramen en paneelvoordeur. Zuidelijke travee met gewijzigde gevelopening. Natuurstenen onderdorpels. Dak aan de erfzijde doorbroken door vier dakvensters met bovenlicht in gekleurde beglazing onder gebogen kroonlijsten. West-, noord- en oostzijde van het erf omringd door aaneengesloten landgebouwen in rode baksteenbouw onder zadeldaken in mechanische pannen, bij schuur afgewolfd aan noordzijde. Ongewijzigde muuropeningen: getoogde staldeuren en -venstertjes, poort- en wagenhuisopeningen onder ijzeren lateien (I-profiel). In de zuidelijke puntgevel van de schuur/ wagenhuis zit een rondbogig gevelkapelletje in zwarte baksteenomlijsting. Aan de zuidzijde van het erf een cichorei-ast onder zadeldak in Vlaamse pannen, erfgevel doorbroken door vier poortopeningen onder ijzeren lateien (I-profiel).

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Sint-Baafs-Vijve, 1864/1, 1913/1.

Bron: SANTY P. & DEVOOGHT K. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wielsbeke, Deelgemeenten Ooigem en Sint-Baafs-Vijve, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL36, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89610 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.