Sluis op de oude Leiearm

Dit object is gearchiveerd. Dit betekent dat het niet meer de meest actuele informatie bevat. Raadpleeg de koppelingen onderaan deze pagina om de opvolger(s) van dit object met de meest actuele informatie te raadplegen.

Beschrijving

Sluis op de oude Leiearm, op de grens tussen Sint-Baafs-Vijve (Wielsbeke) en Sint-Eloois-Vijve (Waregem). In 1940 wordt de oude sluis en stuw uit 1863 zwaar beschadigd. Pas in 1953 wordt een nieuwe sluis en stuw in gebruik genomen. Sluis met betonnen wanden en twee doorstromingsgaten. Machinekamer in bruine baksteen met beglaasde lichtstrook met roedeverdeling, omlopend looppad met balustrade en afgeronde hoeken.

• DELANGE B. 2001: Grenscorrectie tussen Wielsbeke en Waregem met oog voor geschiedenis, De Gaverstreke 29, 169-213.
  • DELANGE B. 2004: Historische grenscorrectie maakt Wielsbeke groter, Leiesprokkels jaarboek 8, 155-201.

Auteurs: Santy, Pieter