Beschrijving

Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen. Opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw, zie voorkomen van bebouwing op kaarten van het landboek van Sint-Baafs-Vijve (1763). Vóór de rechttrekking van de Mandel is de hoeve langs de "Groeningstraet" gelegen, zie Atlas der Buurtwegen (1844), en aangeduid als twee huidige gebouwen in L-vorm, met bakhuis. Gebouwenbestand vermoedelijk uit de eerste helft van de 19de eeuw.

Verhard erf. Witgekalkte bakstenen hoevegebouwen met gepekte plint, onder zadeldaken in mechanische pannen. Aan de zuidoostzijde van het erf een woonhuis (haaks op straat) van zeven traveeën waarin getoogde vensteropeningen met houten schrijnwerk met grote roedeverdeling, nieuwe verlaagde deur. Aangebouwde garage. Parallel met de straat, aan de zuidzijde van het erf een schuur gekenmerkt door twee poorten aan erfzijde en drie rijen asemgaten in het noordoostelijke gedeelte.

Auteurs: Santy, Pieter