Dorpswoningen met aangebouwde schuur

Beschrijving

Samenstel van twee dorpswoningen met aangebouwde schuur. Bebouwing op deze plaats klimt minstens op tot het derde kwart van de 18de eeuw, zie voorkomen op kaarten in het landboek van Sint-Baafs-Vijve (1763). In de eerste helft van de 19de eeuw zijn de woningen eigendom van Ignatius De Vos en in gebruik door Ferdinand Hamerlinck (nummer 2) en Petrus De Scheemaker (nummer 4), zie voorkomen als twee woningen op het primitief kadasterplan (circa 1830). In 1940 worden de huizen vergroot, de schuur wordt benoemd als magazijn.

Samenstel van twee breedhuizen met aanpalende schuur ten noorden. Woonhuizen van drie + vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen; nok parallel met de straat). Gepleisterde lijstgevel voorzien van schijnvoegen, strekgewijs aangebracht boven segmentbogige muuropeningen (rechthoekig op de eerste verdieping bij nummer 4). Verdwenen luiken op begane grond, zie bewaarde duimen. Natuurstenen onderdorpels en treden. Nieuwe gootlijst. Gecementeerde plint. Nummer 2, deur met segmentboogvormig bovenlicht op klossen; bewaard houtwerk met grote roedeverdeling op eerste verdieping. Nummer 4 met aan zuidzijde op de begane grond een afgesnoten hoek. Verankerde zijpuntgevel.

Ten noorden, eenlaagse verankerde en witgeschilderde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen; nok parallel met straat). Later ingebrachte rechthoekige muuropeningen onder latei. Grijsgeschilderde plint. Interieur met bewaarde lage kelder.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Sint-Baafs-Vijve, 1940/3.

Auteurs: Santy, Pieter