• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Leiestraat nr. 9. Eenlaagse dorpswoning, opgetrokken in 1907 ter vervanging van een oudere woning met smidse, reeds voorkomend op het primitief plan (ca. 1830) en opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw (landboek, 1763).
Rijwoning van één bouwlaag en vier traveeën onder zadeldak (mechanische pannen, nok parallel met de straat). Lijstgevel onder aflijnend bakstenen consolefries, segmentbogige deur- en vensteropeningen onder strek, natuurstenen dorpels en gecementeerde plint. Bewaard schrijnwerk: witgeschilderde schuiframen, blauwgeschilderde deur en driedelige poort met panelen en bovenlicht onder ijzeren I-profiel. Interieur o.m. met vloer in geometrisch gelegde veelkleurige tegels.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Sint-Baafs-Vijve, 1908/9.