Dorpswoning met restant van warmwaterroterij

Beschrijving

Eenlaagswoning met restant van warmwaterroterij. Volgens kadaster wordt in 1898 door handelaar Alfons Blondeel uit Waregem een bestaand huis afgebroken om aan de straatzijde van het perceel een nieuw woonhuis op te trekken. In 1931 wordt door vlashandelaar Alfons Carlier achter een oudere vlaszwingelarij (verdwenen) een "kunstmatige roterij" gebouwd. Vermelding op mutatieschets: "Looverhoek". De vlassite wordt in een inventaris uit 1941 vermeld als eigendom van Julien Carlier en voorzien van een roterij met één rootkamer en zwingelarij met twee zwingelmolens. In 1951 wordt een grote achterliggende vlasschuur toegevoegd.

Vrijstaande woning van één bouwlaag en drie traveeën onder zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen). Blauwgeschilderde verankerde bakstenen gevel op gecementeerde plint. Rechthoekige vensteropeningen onder betonlatei, nieuwe luiken. Bewaard houtwerk (schuiframen met gekarteld kalf). Deur met getoogd bovenlicht onder strek. Ten westen staat een restant van de voormalige roterij. Betonbouw, thans gedeeltelijk begroeid met klimplanten. Oostelijke gevel met resterende rootput met ijzeren schuifdeur.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Sint-Baafs-Vijve, 1899/3, 1931/13, 1951/13.
  • Onze vlasvezelbereidingsnijverheid. Jaarboek 1941. Textielcentrale, Kortrijk, 1941, p. 392.
  • Provincie West-Vlaanderen, Inventaris vlaserfgoed in het Leiebekken, Brugge, onuitgegeven studie, 2003-2007, inventarisfiche S-BA001.

Auteurs: Santy, Pieter