Onze-Lieve-Vrouwkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwkapel

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouwkapel, volgens literatuur opgetrokken circa 1950 door Jules Fack. Ter vervanging van een oudere kapel die volgens kadaster in 1874 gebouwd werd door Amélie Lecluyse uit Sint-Baafs-Vijve. Vermelding op mutatieschets: "Tooverhoek".

Sobere roodbakstenen veldkapel onder zadeldak (zwartgeglazuurde mechanische pannen; nok haaks op straat). Schelpvormige sluitsteen en eenvoudig bekronend kruis op de nok. Toegang tussen vooruitspringende muurpenanten onder kroonlijst. Licht verdiepte dubbele deur onder rechte strek, twee natuurstenen treden. Zijgevels met kleine rechthoekige muuropeningen binnen spaarveld waarin houten schuiframen met kleine roedeverdeling. Onderdorpels bestaande uit geglazuurde tegels. Als plint geconcipieerde onderbouw in roodbruine baksteen. Groengeschilderde accenten voor ramen, deur en kroonlijst. Omliggende stoep.

Interieur onder spits tongewelf. Gemetseld altaar met beelden van Onze-Lieve-Vrouw met Kind en Heilige Antonius van Padua. Altaardoek met opschrift "ONZE LIEVE VROUW VAN BIJSTAND B.V.O.". Cementtegelvloer in zwart en wit.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Sint-Baafs-Vijve, 1877/4.

Auteurs: Santy, Pieter