Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Smarten

Beschrijving

Moerdijkstraat z.nr. Kapel O.-L.-Vrouw van Smarten. Volgens literatuur gebouwd ca. 1790 en herbouwd na een aanrijding ca. 1950.
Op het primitief kadasterplan (ca. 1830) wordt een kleine aanbouw langs straatzijde van het landgebouw van hoeve nr. 11 weergegeven, rond 1884 door het kadaster als aparte "kapel" aangeduid. Vermelding op mutatieschets: "Droogenbroodhoek".
Aan straatzijde van de stal aangebouwde roodbakstenen kapel onder zadeldak (nok haaks op Moerdijkstraat, mechanische pannen). Sobere neoclassicistisch getinte kapel gekenmerkt door pilasters die een fronton dragen. Arduinen dekstenen, bekronend smeedijzeren kruis en gecementeerde plint. Binnen spaarveld ingewerkte rondboogtoegang met gedeeltelijk getraliede houten vleugeldeur onder houten latei, waarboven boogveld met opschrift "O L VR/ VAN/ SMARTEN". Architecturale vormentaal gemarkeerd door middel van smalle baksteenbanden en rollagen. Zijgevels met rondboogvenster met waaiervormig bovenlicht.
Interieur. Bepleisterde muren en tongewelf (blauw), gemetseld altaar met beeld O.-L.-Vrouw van Smarten.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Sint-Baafs-Vijve, 1904/8.