Beschrijving

Burgerwoning, volgens kadaster gebouwd in 1875 in opdracht van onderwijzer Constant De Dyne, die ook eigenaar was van het oudere naastgelegen huisje.

Vrijstaand dubbelhuis met gedeeltelijk ommuurd voortuintje, aan westzijde met behouden hekwerk. Gecementeerd breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met de straat, zwarte Vlaamse pannen). Lijstgevel afgeboord door hoekblokken en voorzien van imitatievoegwerk, gecanneleerde banden en geriemde omlijstingen rond de rechthoekige muuropeningen. Vegetale versiering, onder meer sluitsteen bekroond door festoen. Doorlopende onderdorpels en cordonlijst. Gecementeerde plint gedeeltelijk voorzien van breuksteenimitatie. Vernieuwd schrijnwerk. Gekasseid voorliggend stoepje en gangpad naar voordeur. Voetschraper links van de deur (vergelijkbare gevelafwerking, zie Barrage nummer 16).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Sint-Baafs-Vijve, 1876/ 5.

Auteurs: Santy, Pieter