Gedenkteken gesneuvelden

Beschrijving

Gedenkteken gesneuvelden Eerste Wereldoorlog. Na de Eerste Wereldoorlog wordt in het dorpscentrum op de kruising van Rijksweg en Sint-Bavostraat een gedenkteken voor de gesneuvelde soldaten uit Sint-Baafs-Vijve opgericht, naar ontwerp van beeldhouwer Antoon Van Parys uit Deinze (°1884-†1968). Op het voetstuk staan oorspronkelijk de namen van de tien gesneuvelde soldaten en drie burgerlijke slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog. In 1946 worden de namen van zeven militaire en burgerlijke slachtoffers, gevallen tijdens de Tweede Wereldoorlog, toegevoegd.

Standbeeld op voetstuk binnen een cirkelvormig, door natuursteen afgeboord perkje, met achteraan een haagje en aan voorzijde de Belgische driekleur in granito ingewerkt in de vloer. Centraal opgelegde marmeren plaat met opschrift "DE OUD-/ STRIJDERS '40-'45/ AAN HUN GESNEU-/ VELDE EN OVERLE-/ DEN MAKKERS./ ST. BAAF. VYVE/ 11 NOVEMBER 1945".
Uit monolithisch blok witsteen gehouwen beeld van soldaat in rust, met de armen gekruist boven het geweer voor zich uitstarend. Sokkel met diverse opschriften en inscripties. Op de voorzijde de inscriptie: "1914-1918/ DE GEMEENTE/ VYVE ST-BAEFS/ HARE HELDEN DANKBAAR/ UW VRIJHEID KOSTTE HUN BLOED", op de zijkanten een kruis, de inscriptie "SOLDATEN" en de namen van de overleden soldaten uit W.O. I en II, op de achterzijde een gestileerde leeuw, waaronder een kruis en inscriptie "BURGERS", met de namen van de tien burgerslachtoffers uit beide Wereldoorlogen.

• JACOBS M., Zij die vielen als helden... Deel 2: Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Brugge, 1996, p. 361.
  • Twee generaties beeldhouwers: Antoon en Luc Van Parys, in Kunst- en Oudheidkundige Kring Deinze, jaarboek 1995, nr. 62, p. 105-107.

Auteurs: Santy, Pieter