Landhuis met bijhorend koetshuis

Beschrijving

Landhuis met bijhorend koetshuis, daterend uit het einde van de 19de eeuw, verbouwd na de Tweede Wereldoorlog.

Historiek

Volgens het primitief plan (circa 1830) is op deze plaats reeds bebouwing aanwezig, eigendom van bakker Ambrosius De Clerck. Nog voor 1845 wordt het geheel verkocht aan Leo Carton, vlaskoopman te Sint-Baafs-Vijve. Circa 1852 laat deze op dit terrein nieuwe magazijnen optrekken. Ook een gedeelte van de bestaande bebouwing wordt omgevormd tot magazijn. In 1865 wordt ten westen van het huis, langsheen de weg, een nieuw magazijn opgericht.

In 1894 gaat het geheel over op Jan Carton, nijveraar te Gent. In 1895 registreert het kadaster de volledige afbraak van de gebouwen op het perceel. Ter vervanging wordt centraal op het perceel een nieuw landhuis opgetrokken, met bijhorend koetshuis ten noordwesten. In 1902 wordt een ensemble van vier kleine woningen aan de westzijde van de Leiestraat gesloopt, zodat de tuin van het domein doorloopt naar het zuiden toe. Vermoedelijk wordt in deze periode de tuinmuur langsheen de Leiestraat opgetrokken. In 1904 wordt het domein echter reeds verkocht aan de familie Verougstraete uit Sint-Baafs-Vijve. In 1922 wordt het landhuis met koetshuis en tuin gekocht door de gebroeders Arthur en Joseph Lambrecht, vlashandelaars te Sint-Baafs-Vijve. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt de woning beschadigd, onder meer de torenspits wordt afgeschoten en de achterzijde van het huis wordt beschadigd. Sedert 1954 eigendom van Emiel Lambrecht, die er enkele verbouwingen laat uitvoeren.

Beschrijving

Historiserende villa binnen grote tuin waarin enkele waardevolle bomen en struiken (onder meer grote rode beuk, rododendron, kastanje, esdoorn, hazelaar, hulst en eik). Gekasseide toegang via ijzeren poort tussen bakstenen pijlers met imitatiespeklagen. Omheining gekenmerkt door hek op bakstenen muurtje tussen dito pijlers. Vrijstaande villa van twee bouwlagen in rode baksteen onder zadeldak (nok evenwijdig met de straat; zwartgeglazuurde mechanische pannen). Rechts een haakse uitbouw onder puntgevel. Gevelhoog en naar vorm identiek spaarveld waarin rechthoekige omlijste en beluikte vensteropeningen, rondbogig venstertje in de top. Links van de toegang een achtzijdige torenuitbouw onder leien tentdak, horizontaal geritmeerd door twee geprofileerde baksteenlijsten. Rondbogige (laagste niveaus) en gekoppelde smalle rechthoekige vensters onder doorgetrokken latei (bovenste niveau). Nieuwere centraal gesitueerde inkompartij, toegankelijk via eenvoudige steektrap van zes treden. Nieuwe lijstgoot en vernieuwd schrijnwerk. Gevels voorzien van kelderroosters en sierankers. Oostelijke zijgevel gekenmerkt door imitatiespeklagen.

Interieur grotendeels vernieuwd na de Tweede Wereldoorlog, met uitzondering van onder meer de bewaarde paneeldeuren; het bureau met plankenvloer, marmeren schouw en stucplafond; de traptoren met slingertrap en voluutvormige trappaal. Ten noorden een voormalig koetshuis onder half schilddak (nok haaks op woonhuis, zwartgeglazuurde mechanische pannen). Roodbakstenen volume van twee bouwlagen voorzien van sierankers. Noordelijke zijgevel en haakse uitbouwen in zuidelijke en oostelijke gevel uitlopend in trapgevel. Noordelijke zijgevel o.m. met oculi en boogfries onder de dakrand. Korfboogvormige poort- en gekoppelde getoogde vensteropeningen. Later ingebrachte rechte poortopening onder metalen I-profiel. Houten dakkapel in oostelijke gevel en rondbogig laadluik onder zuidelijke trapgevel.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Sint-Baafs-Vijve, 1857/2, 1865/4, 1895/5, 1896/3, 1902/26, 1927/9.

Auteurs: Santy, Pieter