Vlasfabriek

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vlasfabriek

Beschrijving

Vlasfabriek, bestaande uit 20ste-eeuwse fabrieksgebouwen, schoorsteen en vlasschuren. De roterij werd afgebroken. Naar verluidt omvorming van een voormalige maalderij.

In 1907 wordt volgens kadaster door landbouwers Arthur en Jozef Lambrecht een vlasfabriek en stoommaalderij gebouwd (zwingelarijvolume). In 1911 wordt het gebouw aan zuidzijde al uitgebreid. In 1913 wordt aan de noordzijde van het perceel een nieuw magazijn gebouwd (vlasschuur). Parallel ten westen van de zwingelarij verschijnt in 1938 een nieuwe loods, in gebruik als lemenschuur. In 1940 wordt bij kadaster aan de zuidoostzijde van de site een grote vlasschuur geregistreerd. De fabriek had te leiden onder het strijdgewoel in de meidagen van 1940 en wordt vermoedelijk kort nadien ingrijpend hersteld. In 1941 wordt de site beschreven met een warmwaterroterij met vier rootkamers, 25 zwingelmolens en één zwingelturbine. Toen konden er 50 mensen worden tewerkgesteld. In 1957 bij kadaster vermeld als "stoomvlasfabriek".

Roodbakstenen gebouwen. Noordoost-zuidwest georiënteerde zwingelarij bestaande uit betonskelet opgevuld met rode baksteen onder plat dak. Fabrieksschoorsteen ten zuidoosten. Bewaarde machines, onder meer stookketel en persmachine. Decoratieve beschildering van de muren in machinekamer en atelier. Parallel met zwingelarij gesitueerde lemenschuur onder zadeldak (golfplaten). Haaks daarop ingeplante oudere schuur onder zadeldak (golfplaten) met afgeronde hoek. Recentere parallelle vlasschuur ten zuiden.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Sint-Baafs-Vijve, 1908/8, 1911/4, 1940/3.
  • Onze vlasvezelbereidingsnijverheid. Jaarboek 1941. Textielcentrale, Kortrijk, 1941, p. 393.
  • Provincie West-Vlaanderen, Inventaris vlaserfgoed in het Leiebekken, Brugge, onuitgegeven studie, 2003-2007, inventarisfiche S-BA002.

Auteurs: Santy, Pieter