Kapel Onze-Lieve-Vrouw Troost in Nood

Beschrijving

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Troost in Nood of "Meyers kapel", gebouwd circa 1997 ter vervanging van een oudere kapel die wegens bouwvallige staat is gesloopt. De oorspronkelijke kapel was volgens literatuur opgericht door de familie De Meyer (zie nummer 10) in 1920 als dank om het gespaard blijven van oorlogsleed tijdens de Eerste Wereldoorlog. Volgens het kadaster wordt op deze plaats echter reeds in 1884 een kapel opgericht door de toenmalige hoevebewoners.

Eenvoudige kapel op brede verharde berm langs kruispunt van twee landelijke wegen. Roodbakstenen constructie onder zadeldak (zwart geglazuurde pannen), geflankeerd door bloembakken en begeleid van houten zitbankje. Deur met bovenlicht gevat in rondboogvormige muuropening onder strek.

Interieur met vlak beplankt plafond en beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Sint-Baafs-Vijve, 1904/16.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Sint-Baafs-Vijve, s.l., s.d., nr. 4.

Auteurs: Santy, Pieter