erfgoedobject

Pastorie met tuin

bouwkundig / landschappelijk element
ID
89656
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89656

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie met tuin
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige pastorie, thans in gebruik als museum "Demedtshuis".

Historiek

Gezien de slechte toestand van de oude pastorie (zie Priesteragiestraat) wordt er circa 1730 een nieuwe pastorie gebouwd, in de tuin bij het kerkhof ten zuiden van de kerk. De woning ten zuiden van de kerk komt voor op de kaart van de "Kerckwyck" in het landboek van Sint-Baafs-Vijve (1763). Op het primitief kadasterplan (circa 1830) zijn de huidige volumes van de toenmalige pastorie en het westelijke bijgebouw waar te nemen. Volgens kadaster ondergaat de pastorie een totale reconstructie rond 1855-1860, mogelijk met behoud van de oudere kern. Het bijgebouw blijft integraal behouden. Aan de westzijde was tussen pastorie en bijgebouw een serre aangebouwd. In 1977 wordt het bijgebouw herbouwd en een westelijke aanbouw aan het huis gerealiseerd. In 1983 wordt de pastorie verbouwd en ingericht tot museum "Demedtshuis", ingericht met museumgedeelte, tentoonstellingszalen en archiefruimte. De officiële opening vond plaats op 30 september 1983.

Zogenaamd naar schrijver André Demedts (1906-1992), die tot 1938 op ouderlijke hoeve "De Elsbos" woonde (zie Drogenbroodstraat). Demedts begint zijn carrière als leraar te Waregem, daarna wordt hij onder meer hoofd van B.R.T.-omroep West-Vlaanderen. Dichter, essayist en romanschrijver met Vlaams-Christelijke overtuiging, met inzet voor de Vlaamse Beweging. Demedts krijg doorheen zijn carrière diverse prijzen en onderscheidingen voor literair werk.

Beschrijving

Vrijstaand breedhuis onder pannen schilddak, gesitueerd tussen een oude Leiearm en de Sint-Bavokerk, van het kerkhof afgescheiden door een ijzeren hek tussen nieuwe bakstenen pijlers. Langsgevels van negen traveeën en twee bouwlagen onder een witgeschilderde houten kroonlijst. Verankerde baksteenbouw met horizontaliserend karakter door de in het metselwerk verwerkte baksteenbanden boven de eerste en tweede bouwlaag. Getoogde muuropeningen onder strek waarin vernieuwd schrijnwerk naar oud model (zes vlakken). Gecementeerde en witgeschilderde noordelijke lijstgevel voorzien van imitatievoegwerk op een plint met patroon van breuksteenimitatie. Centraal in de gevel een eenvoudige houten vleugeldeur tussen roodgeschilderde bakstenen pilasters onder hoofdgestel en driehoekig fronton. Twee keldervenstertjes. Zuidzijde toegankelijk via trap van zeven treden. Houten deur met bovenlicht waarnaast in de muur ingewerkte natuurstenen plaat waarop in vergulde letters aangebrachte inscriptie met betrekking tot de opening van het A. Demedtshuis in 1983. Vijf rechtertraveeën met bewaarde natuurstenen onderdorpels, sluitsteen en negblokken (restant van het oudere volume?). Nieuwere aanbouw ten westen onder half schilddak. Tegen kerkhofmuur aangebouwd en haaks op het A. Demedtshuis ingeplant klein volume van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Getoogde muuropeningen.

Interieur. De vloer van de traphal bestaat uit zwarte natuurstenen tegels gecombineerd met kleine witmarmeren vierkantjes. De trap wordt gekenmerkt door een gecanneleerde, naar boven toe verjongende trappaal voorzien van bladwerkversiering en bolbekroning en door eenvoudige houten spijlen. Behouden gedecapeerde moerbalken met balksleutel, paneeldeur met door roeden verdeeld bovenlicht.

Ten zuiden aan de linkeroever van de oude Leiearm een beeldentuin met onder meer buste van A. Demedts geplaatst op bakstenen sokkel, gedateerd "19.6.1992", gesigneerd "T.E. '86"; bronzen beeld van naakte vrouw gesigneerd door Debucquoy; beeldhouwwerk in cementbepleistering met expressieve gezichten, gesigneerd "+ D. JOOZ '85".

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Sint-Baafs-Vijve, 1864/36, 1977/9, 1983/13.
  • Rijksarchief Brugge, Gemeentearchief Sint-Baafs-Vijve, nr. 3: Constructie van een nieuw pastoreel huis, 1730.

Bron: SANTY P. & DEVOOGHT K. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wielsbeke, Deelgemeenten Ooigem en Sint-Baafs-Vijve, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL36, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastorie met tuin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89656 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.