erfgoedobject

Congregatiezaal

bouwkundig element
ID
89658
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89658

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Congregatiezaal
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Congregatiezaal
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Congregatiezaal/ parochiezaal "Den Aert", gelegen aan de oever van de oude Leiearm. De patronagezaal wordt eertijds in de volksmond "Den Tap" geheten. Huidige benaming gegeven in 1968 bij officiële opening van de jeugdclub, naar de "aert" of "aard", de aanlegplaats voor schepen die halt hielden te Sint-Baafs-Vijve.

Historiek

Op een stuk hooiland dat eigendom was van baron Karel Gilles de Pélichy uit Gits wordt in 1910 een nieuwe congregatiezaal gebouwd. De zaal wordt tijdens de kerkverbouwing gebruikt voor het geven van erediensten. In 1923 wordt de zaal eigendom van de kerkfabriek. Vanaf 1968 wordt de zaal heringericht en gebruikt door plaatselijke jeugdverenigingen. In 1975 wordt een sanitair blok aangebouwd aan de westzijde. Thans is het pand in erfpacht van de gemeente Wielsbeke. Er zijn plannen tot uitbreiding en vernieuwing van de parochiezaal tot (cultureel) ontmoetingscentrum.

Beschrijving

Langwerpig volume in rode baksteenbouw op sokkel in breuksteen, onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen. Noordelijke voorpuntgevel van drie traveeën met middentravee bestaande uit toegangspoort met rondbogig boogveld en bovengaand rondboogvenster, benadrukt door dito uitspringend metselwerk, uitlopend in een topstuk met levensgroot Christusbeeld. Westelijke zijgevel van acht traveeën, geritmeerd door getoogde vensteropeningen tussen vooruitspringende muurdammen. Thans quasi volledig overgroeid en aan de vijfde en zesde travee onderbroken door aanbouw van sanitair blok. Zuidelijke puntgevel gekenmerkt door blind rondboogvenster en twee keldertoegangen in de sokkel. Deels vernieuwd schrijnwerk.

Interieur. Grote langwerpige ruimte thans onderverdeeld in drie compartimenten: bar, zaal en podium. Natuurstenen vloer, verlaagde plafonds. Podiumafsluiting in neogotische lambrisering met briefpanelen, vermoedelijk recuperatie. Zolder met houten gebinte en bijkomende ijzeren structuur.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Sint-Baafs-Vijve, 1913/22.
  • CLAERHOUT M., Geschiedenis en werking van jeugdclub Den Aert te St.-Baafs-Vijve, in Leiesprokkels 1996-1998, jaarboek 6, 1999, p. 188-210.
  • PAUWELS H., Sint-Baafs-Vijve, een dorp, Sint-Baafs-Vijve, 1978, p. 59.

Bron: SANTY P. & DEVOOGHT K. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wielsbeke, Deelgemeenten Ooigem en Sint-Baafs-Vijve, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL36, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Congregatiezaal [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89658 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.