Beschrijving

Hoeve bestaande uit losstaande 19de-eeuwse hoevegebouwen. Site opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw, zie weergegeven op de kaart van het eerste kanton "Kerkhouck" in het landboek van Sint-Baafs-Vijve (1763). Op het primitief kadasterplan (circa 1830) komen twee parallelle volumes van boerenhuis en schuur voor, met oostelijk bakhuis. Volgens kadaster wordt in 1858 het oude boerenhuis afgebroken en vervangen door een nieuwe opbouw. In 1869 wordt de huidige schuur opgetrokken ter vervanging van een ouder exemplaar. In de jaren 1880 wordt een nieuw bakhuis opgetrokken.

Deels verhard en begraasd erf toegankelijk via een lange erfoprit. Verankerde roodbakstenen bestanddelen op gepekte plint onder zadeldak (Vlaamse pannen). Eenlagig woonhuis van zes traveeën met licht getoogde muuropeningen onder strek. Vernieuwd schrijnwerk en natuurstenen onderdorpels. Geprofileerde baksteenlijst onder de dakoversteek. Keldergaten in de linker travee.

Parallel tegenover het woonhuis gesitueerd schuur- en stalvolume. Getoogde deur- en vensteropeningen onder strek of onder houten latei. Poorten met segmentbogige overspanning. De meest westelijke poort bevat een natuurstenen sluitsteen met opschrift "1869".
Bakhuisje ten oosten onder zadeldak met verspringende nok. Getoogde muuropeningen onder strek. Recentere bijgebouwen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Sint-Baafs-Vijve, 1859/3, 1872/3, 1890/47.

Auteurs: Santy, Pieter