Kruiskapel. Geregistreerd bij kadaster in 1904 met vermelding dat het meer dan vijftien jaar daarvoor werd opgetrokken, gelegen bij de uitrit van een hoeve, eigendom van Ferdinand Lambrecht, landbouwer te Wielsbeke. De kapel wordt in 1978, tijdens het "Jaar van het dorp", gerenoveerd door "Jeugdclub Den Aert". Volgens literatuur klimt de kapel in geschiedenis op tot het midden van de 14de eeuw. De kapel zou gebouwd zijn op kosten van de stad Gent, nadat er uit wraak voor een terechtstelling te Kortrijk in 1347 twee Gentse schepenen werden vermoord.
Kapel gesitueerd in een gekasseid, door haagbeuk begrensd perkje. Pad naar kapel uitgevoerd in betontegels. Haaks op de straat ingeplante witgekalkte bakstenen kapel onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen. Bedaking voorzien van windborden en bekroond door ijzeren kruis. Voorzijde gemarkeerd door lichtblauw geschilderde zuilen opgebouwd uit afvoerbuizen onder betonlatei. Een ijzeren hekje geeft toegang tot het gemetseld en bepleisterd altaar waarboven beeld van Christus aan het kruis.
PAUWELS H. 1978: Sint-Baafs-Vijve, een dorp, Sint-Baafs-Vijve.
Bron: SANTY P. & DEVOOGHT K. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wielsbeke, Deelgemeenten Ooigem en Sint-Baafs-Vijve, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL36, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Santy, Pieter Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)