Beschrijving

Hoeve, bestaande uit losstaande 19de-eeuwse hoevegebouwen (opgenomen tijdens veldwerk, maar afgebroken op 13/06/2007).

Boerenhuis en aanpalende "suikerijfabriek" (cichoreidrogerij) opgetrokken in 1866 in opdracht van landbouwer Ferdinand Van Wambeke. Een stalletje parallel ten oosten van het boerenhuis dateert uit 1881. In 1891 wordt naast de "suikerijfabriek" nog een nieuw gebouw (ast?) toegevoegd. In 1913 is de hoeve eigendom van Maurits Lambrecht, die het oude gebouw omvormt tot magazijn. In 1914 wordt het geheel uitgebreid en omgevormd tot "vlasfabriek". De hoeve met bijgebouwen werd gesloopt in juni 2007.

Woonhuis van zes traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (nok evenwijdig met de straat; zwarte Vlaamse pannen). Verankerde donkerrode baksteenbouw met lichtrode bakstenen lijst onder de vernieuwde gootlijst. Getoogde muuropeningen onder strek en halfronde vensters in een baksteenomlijsting. Bewaard schrijnwerk evenals luikduimen en –klemmen. Natuurstenen onderdorpels. De noordelijke zijgevel vertoont vlechtingen.
Parallel met het woonhuis een achtergelegen stal onder pannen zadeldak (zwarte Vlaamse pannen). Verankerde rode baksteenbouw met rechte muuropeningen onder strek.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Sint-Baafs-Vijve, 1866/16, 1881/14, 1892/4, 1913/24, 1914/4.

Auteurs: Santy, Pieter