erfgoedobject

Oorlogsgedenkteken

bouwkundig element
ID
89681
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89681

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Herdenkingsmonument
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsgedenkteken
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Monument aan de gesneuvelden
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Het herdenkingsmonument werd plechtig ingehuldigd op 18 september 1955 ter herdenking van de gesneuvelden van het Tweede Regiment Gidsen in de Tweede Wereldoorlog. Op 22 en 23 mei 1940 leverde dit Regiment zware gevechten aan het kanaal Gent-Terneuzen tegen de oprukkende vijand.

Het gedenkteken werd ontworpen door beeldhouwer en bronsgieter Maurice Waucquez. De plannen werden getekend door Leon De Mey van het Tweede Regiment Gidsen. De burgemeester van Zelzate, de heer Chalmet zorgde voor de grondvesten. De gelden werden ingezameld door de leden van de verbroedering der Gidsen en door het organiseren van activiteiten.

Aanvankelijk opgesteld ten westen van de brug in de nabijheid van de plaats waar de zware gevechten plaatsvonden. Door de aanleg van het nieuwe kanaal Gent-Terneuzen, verhuisde het gedenkteken naar de huidige locatie. Jaarlijks worden nog steeds de gesneuvelden herdacht op een zondag in mei en op 11 november.

Het gedenkteken staat midden op een versteend ruim pleintje, omringd met groene aanplant, deel uitmakend van het grotere plein Oostkade, dat gevormd wordt deels park en groenaanleg en deels parking.

Het drieledig opgebouwd herdenkingsteken bestaat uit een hoge obelisk, opgebouwd uit zandsteen, in de vorm van een gestileerd zwaard op een hoge, vierkante stenen basis, verjongend naar boven toe. Het geheel staat op een hardstenen sokkel/plateau van twee treden. Het draagt op het voorvlak een groots bronzen zwaard, dat bijna het ganse vlak van de obelisk vult. Op de zijvlakken hangt een bronzen kroon, symbool van de Dynastie en tevens van het Regiment Gidsen.

Op het voetstuk zijn er teksten uitgebeiteld in de zijvlakken. Op de rechterzijkant bevindt zich een embleem van een kroon in brons en het opschrift: "HET 2DE GIDSEN REGIMENT/ AAN ZIJN GESNEUVELDEN/ 1940-1945". Aan de linkerzijkant is eveneens een embleen van een kroon in brons aangebracht en de tekst in het Frans: "LE 2E REGIMENT DE GUIDES/ A SES MORTS/ 1940-1945".


Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier 4.001/43018/101.1, herdenkingsmonument.
Auteurs: Van Branden, Gudrun
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oorlogsgedenkteken [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89681 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.