Roterij Sabbe

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Kuurne
Deelgemeente Kuurne
Straat Bondgenotenlaan
Locatie Bondgenotenlaan zonder nummer, Kuurne (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Kuurne (adrescontroles: 12-06-2008 - 12-06-2008).
  • Inventarisatie Kuurne (geografische inventarisatie: 01-04-2007 - 01-10-2007).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Roterij Sabbe

Deze bescherming is geldig sinds 23-08-2006.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Roterij Sabbe

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalige roterij Sabbe beschermd als monument bij M.B. van 23/08/2006. Roterij met bijhorende machinekamer met stoommachine, horende bij het vlasbedrijf Sabbe gevestigd aan de huidige Generaal Eisenhowerstraat nummer 1.

De roterij is gelegen op de linkeroever van de Leie en is een representatief voorbeeld van een vlasbedrijf uit de jaren 1930. De betonnen roterij is circa 1930 in twee fases gebouwd door aannemer De Spriet (Hulste) en is van het type met rootputten in parallelle opstelling aan weerszijden van de stookruimte met koud- en warmwaterreservoirs op het dak. De stoomketel heeft twee vuurhaarden, het zogenaamde "Lacashire-type". De 16 rootputten hebben een kijkgat en een schuifdeur op één rail en een gegleufd plafond.

De machinekamer met stoommachine bevindt zich in een afzonderlijke ruimte en heeft een rechthoekige plattegrond. Het gebouw van vijf traveeën is opgetrokken in baksteen en beton onder plat dak. Een buitentrap leidt naar de verdieping. De stoommachine is van het merk "PHOENIX - GAND" met Corlisskleppen, een eerder zeldzaam kleppentype bij Belgische constructeurs. De stoommachine is in België de enige bewaarde van het merk Phoenix, een zeer productieve Gentse firma met wereldfaam. De snelheid wordt gecontroleerd door een wat-regulator, die met riem verbonden is met de centrale as van de machine. Er is een torntoestel aanwezig, alsook een condensor. Vrijstaande ronde bakstenen schoorsteen.

  • ARCHIEF RUIMTELIJKE ORDENING WEST-VLAANDEREN - ONROEREND ERFGOED, archiefnummer W/02057.

Bron: De Gunsch A. met medewerking van Moeykens S. 2008: Inventaris van  het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kuurne,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL37, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: De Gunsch, Ann

Datum tekst: 2008

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Bondgenotenlaan

Bondgenotenlaan (Kuurne)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.