erfgoedobject

Roterij Sabbe

bouwkundig element
ID
89710
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89710

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Roterij Sabbe
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Roterij Sabbe
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige roterij Sabbe beschermd als monument bij M.B. van 23/08/2006. Roterij met bijhorende machinekamer met stoommachine, horende bij het vlasbedrijf Sabbe gevestigd aan de huidige Generaal Eisenhowerstraat nummer 1.

De roterij is gelegen op de linkeroever van de Leie en is een representatief voorbeeld van een vlasbedrijf uit de jaren 1930. De betonnen roterij is circa 1930 in twee fases gebouwd door aannemer De Spriet (Hulste) en is van het type met rootputten in parallelle opstelling aan weerszijden van de stookruimte met koud- en warmwaterreservoirs op het dak. De stoomketel heeft twee vuurhaarden, het zogenaamde "Lacashire-type". De 16 rootputten hebben een kijkgat en een schuifdeur op één rail en een gegleufd plafond.

De machinekamer met stoommachine bevindt zich in een afzonderlijke ruimte en heeft een rechthoekige plattegrond. Het gebouw van vijf traveeën is opgetrokken in baksteen en beton onder plat dak. Een buitentrap leidt naar de verdieping. De stoommachine is van het merk "PHOENIX - GAND" met Corlisskleppen, een eerder zeldzaam kleppentype bij Belgische constructeurs. De stoommachine is in België de enige bewaarde van het merk Phoenix, een zeer productieve Gentse firma met wereldfaam. De snelheid wordt gecontroleerd door een wat-regulator, die met riem verbonden is met de centrale as van de machine. Er is een torntoestel aanwezig, alsook een condensor. Vrijstaande ronde bakstenen schoorsteen.

  • ARCHIEF RUIMTELIJKE ORDENING WEST-VLAANDEREN - ONROEREND ERFGOED, archiefnummer W/02057.

Bron     : De Gunsch A. met medewerking van Moeykens S. 2008: Inventaris van  het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kuurne,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL37, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  De Gunsch, Ann
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Roterij Sabbe [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89710 (Geraadpleegd op )