Boerenarbeiderswoning

Beschrijving

Vroeg 19de-eeuws arbeidershuis, volume reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1835). Volgens de kadastrale gegevens wordt de woning in 1861 uitgebreid door Louis Vrommans, winkelier, met een langgestrekt dwars ingeplant volume, vermeld als schuur en twee kleinere volumes vermeld als werkwinkel (achter het woonhuis) en bakhuis (achter de schuur). In 1910 wordt in het westen een volume bijgebouwd, omschreven als woonhuis. Heden, aan de straat gelegen boerenarbeidershuis van één bouwlaag onder zadeldak bekleed met Vlaamse pannen. Gecementeerde voorgevel met aangepaste rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Gewitte zijpuntgevel met verdiepte rechthoekige vensters onder meer getralied.

Links, gekasseide erfoprit naar dwars op het woonhuis ingeplante langgestrekte bakstenen schuur en aansluitend arbeidershuisje.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Kuurne, Primitief kadasterplan.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1861/10, 1910/12.