Eenheidsbebouwing van dorpswoningen

Beschrijving

Eenheidsbebouwing van drie lage dubbelhuisjes gelegen in het gehucht "Schijthoek". Gebouwd in 1872 in opdracht van Leopold Carpentier, stoker, zie kadastrale gegevens. Van 1889 tot circa 1930 was de linkse woning ingericht als herberg "De Blauwe Zwaan". In 1903 zijn de woningen eigendom van Jozef Kerckhof, landbouwer, die het volume kadastraal laat opsplitsen in twee woningen en achter de woningen twee zwingelarijtjes inricht.

Thans, nog steeds opgesplitst in twee woningen, maar visueel zijn de oorspronkelijke drie woningen nog duidelijk te herkennen. Verankerde rode baksteenbouw onder zadeldak bekleed met Vlaamse pannen. Dubbelhuisjes van elk drie traveeën op gepikte plint. Rechthoekige benedenvensters onder ijzeren I-balk. Bij nummer 557, bekleed met hout. Bewaarde T-ramen en luikduimen. Boven de deuren, laadluikje naar de voormalige vlaszolder. Doorgetrokken bakstenen onderdorpels.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1872/4, 1903/17.
  • BRUNEEL N., Oude herbergen te Kuurne, Kuurne, 1996, p. 77.